Wijn proeven doet iedereen op zijn of haar eigen manier. We draaien het glas rond, hangen onze neus er boven en nippen wat van de wijn. Hierna vertel je wat je van de wijn vindt en voila, de wijn is geproefd. Of niet?
Nee, er komt iets meer bij kijken dan de voorgaande procedure. Hieronder leggen we in vier makkelijke stappen uit hoe je het beste wijn kunt proeven en/of thuis een gezellige wijnproeverij kunt houden.
Waarom uitgebreide aandacht om wijn te proeven?
Dagelijks wordt er over de hele wereld veel gedronken en gegeten zonder ons echt bewust te zijn wat we werkelijk ruiken en proeven. Door een wijnproeverij te houden gebruiken we veel zintuigen die we normaliter langs ons heen laten gaan. Leer wijn te proeven met je neus, je ogen en je mond.
Belangrijk is om de wijn in te schenken zonder eerst het etiket te bekijken. Houd pen en papier bij de hand en schrijf alles op wat je per stap (of categorie) opvalt. Doe dit met alle wijnen die je gaat proeven en vergelijk tussendoor en aan het einde de opvallendheden met elkaar. Hiermee leer je wijnen uit elkaar te halen.
1. Kijk naar de wijn
Werp eerst een blik in het glas. Onafhankelijk van de leeftijd of het karakter van de wijn moet deze helder en doorzichtig zijn. Een eventuele troebelheid bij rode wijn geeft het bezinksel aan. Bezinksel gebeurt vaak tijdens de ontwikkeling van de wijn, hierin ontdoet de wijn zich van de vaste stoffen die erin zijn opgelost. Bezinksel kan tevens bij witte en rosé wijnen voorkomen, al zien we dat minder vaak. De kleurintensiteit van de wijn geeft de leeftijd van de wijn aan. Jonge witte wijn is meestal lichter van kleur, terwijl oudere witte wijnen wat bruinachtiger van kleur worden.
2. Het ruiken van de wijn
Laat de wijn in het glas ronddraaien en snuif eens goed boven het glas. Concentreer goed wat je zojuist hebt geroken, want wat vind je van de geur van de wijn? Heeft de wijn een lichte geur of is deze intens? Ruikt de wijn fris en zuiver of muf en wat zuurder (azijnig)? Ruik je de geur van frisse bloemen, fruit, specerijen of misschien wel iets heel anders? Schrijf de gedachten van de geur op en je zult verrast zijn hoe snel je de wijn een eigen identiteit zult geven, waardoor het een wijn eigen maakt.
3. Het proeven van de wijn
Neem een klein slokje (of zelfs een nip) wijn uit het glas en laat het even in de mond hangen. Hiermee geef je de wijn tijd om alle aromalagen prijs te geven. Probeer om de invloed van zuurstof te vergroten, wat lucht ‘in de wijn’ te brengen door de wijn door de tanden te halen of door een klein beetje te slurpen in de mond. Je zult merken dat de wijn een aantal aroma’s prijsgeeft die je anders nooit had geproefd.
4. Uitspugen of doorslikken
De keuze is aan jezelf om na het proeven van de wijn deze door te slikken of uit te spugen. Als je veel wijnen gaat proeven is het wellicht verstandig om de wijn uit te spugen. Concentreer je hierna even op de smaken die in de mond zijn achtergebleven. Een groot verschil tussen een wat goedkopere en duurdere wijn is de kwaliteit en de duur van de afdronk. Een duurdere wijn blijft langer in de mond ‘hangen’ dan een goedkopere wijn.
UPDATE 2023: Onlangs ging Dries Roelvink ‘viral’ met zijn filmpjes over wijnproeven. Zie zijn TikTok account voor talloze voorbeelden, zoals dit filmpje met ruim 60 miljoen views!
@driesroelvinkofficial #Le QuaiSaint-Tropez