Wat belachelijk lekker is ie, de āManpot rougeā van Domaine Bassac.
De zogenaamde ‘experts’ hebben deze wijn beoordeeld als een top 5 IGP Cotes de Thongue wijn. Ook het welbekende Gilbert & Gaillard gaf een nette score van 86/100: “Concentrated young garnet. Intense nose halfway between spicy vegetal perfumes and ripe black fruits. Warm palate revealing an array of wild Mediterranean aromatics. The finish introduces a tannic sensation. Needs to tone down its powerfulness.” En ja, zelf ben ik wellicht nog meer enthousiast!
Deze robuuste wijn is gemaakt van typische Bordeaux druiven met een beetje Syrah. Een intens donkere kleur, veel rijp donker fruit, wat zoethout en katjesdrop. Stevig, met fijne tannines. Elegant, met een stoer randje. Vermomd als eenvoudige huiswijn laat deze āmanpotā een verpletterende indruk achter.
Niet dat deze wijn barst van de complexiteit. Wel van kracht, souplesse en puurheid. Misschien komt dat laatste ook door de biologische certificering. Le Manpot rouge heeft 12 maanden op hout gerijpt en dat heeft em goed gedaan.
PS: de naam is overigens een soort hommage aan een over-overgrootvader van de wijnmaker. Zijn achternaam was Le Manpòt. En ja, meneer Le Manpòt had een prachtige snor.