Apostelhoeve wijn is nu te bestellen in beste restaurant van Montalcino

Drie van de wijnen van de Apostelhoeve in Maastricht – de riesling, auxerrois en pinot gris – staan sinds deze week op de wijnkaart van het beste restaurant van Montalcino.

In het bekende wijndorp Montalcino, in de heuvels van Toscane, wordt de wereldberoemde Brunello di Montalcino gemaakt. Deze Brunello is een beroemde rode wijn met de beschermde herkomstbenaming DOCG. De wijn wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif en heeft een lange rijping en bewaartijd.

Brunello en Brunello Riserva

Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis.

Rosso di Montalcino

Veel huizen produceren naast Brunello een tweede, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino. Een Rosso wordt na één tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk, maar kan ook zo’n 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar niet echt de bedoeling. De Rosso di Montalcino heeft de status van een DOC.

Campo del Drago

Restaurant Campo del Drago heeft twee Michelinsterren en maakt deel uit van het iconische Castiglione del Bosco resort. Het resort behoort tot de Rosewood hotelketen en staat te boek als een van de beste hotels ter wereld. De kamerprijs kan er oplopen tot 3000 euro per nacht, waarbij een tweedaags verblijf in veel gevallen als minimum wordt aangehouden.

Het Toscaanse toprestaurant staat onder meer bekend om zijn meer dan 700 topreferenties tellende wijnkaart. De meeste wijnen zijn uiteraard afkomstig uit Italië, maar wie liever ‘buitenlandse’ wijn drinkt, komt ook volop aan zijn trekken.

Gilbert Hulst, die samen met zijn broer Robin de derde generatie bij de Apostelhoeve vormt, is volgens De Limburger trots op het feit dat zijn wijn nu ook geschonken wordt in een befaamd Italiaans restaurant. Maar ze hebben daar in Italie toch genoeg mooie wijnen? “Uiteraard worden in Toscane ook mooie witte wijnen gemaakt, vaak op basis van vermentino. Maar mede door de steeds hoger wordende alcoholpercentages – een gevolg van de opwarming van de aarde – zijn die soms wat aan de logge kant. Zeker als je ze wilt combineren met de verfijnde lichtere gerechtjes die in de betere restaurants op tafel komen. Wij zijn nog altijd in staat wijnen te maken met 12,5 procent alcohol, waardoor ze dus veel frisser en toegankelijker zijn dan veel Italiaanse witte, al wordt dat de komende tijd ook een stuk lastiger.”

Plaats een reactie