Een AI-robot kan straks de beste druiven oogsten, voor een perfecte wijn?

Onderzoekers aan de Queen Mary Universiteit in Londen testen het oogsten van druiven met een robot. Hoewel het nu nog gaat om een test, denken ze dat de oogstrobot over twee jaar klaar is voor de pluk.

Het oogsten van groente en fruit is lastig met een robot, omdat het zachte producten zijn, en dus heel kwetsbaar. Een druif kan door een robot dus makkelijk kapot worden geknepen. Maar daar komt verandering in, als we de berichten mogen geloven. De ’vingers’ van een nieuwe robot zijn drukgevoelig, waardoor de druiven niet kapot gaan tijdens het oogsten. Daarnaast kan de robot exact bepalen wanneer er geoogst moet worden, via geavanceerde sensoren en Artificiële Intelligentie (AI). Dit zou als resultaat hebben dat er met de robot uiteindelijk betere wijn kan worden gemaakt, omdat deze de beste en meest rijpe druiven plukt. Tevens kan de robot doorwerken totdat de klus geklaard is, terwijl mensen op een gegeven moment moeten rusten of slapen.

„Ons team experimenteert met elektronische huid die robots in staat stelt om druk te ’voelen’, waardoor de zachtheid van een menselijke hand kan worden nagebootst”, zegt onderzoeker Ketao Zhang tegen The Economist. Ook kan door middel van AI heel precies naar de druiven gekeken worden, door middel van infrarood- en ultravioletstraling. Daardoor weet hij wanneer er voldoende suiker in zit om te oogsten. Ook ziektes kunnen eerder worden opgespoord, zeggen de onderzoekers.

This fusion of AI and robotics is set to bring unprecedented precision and efficiency to grape harvesting, ensuring that winemakers can achieve the best quality vintage, season after season.

De robot wordt nu nog bestuurd door een medewerker met een Virtual Reality-bril, maar uiteindelijk moet dat helemaal geautomatiseerd gaan.

Plaats een reactie