In 60 jaar tijd was de wereldwijde wijnproductie nog nooit zó laag als dit jaar. Door extreme droogte en hitte valt de druivenoogst tegen en dat is vooral te merken bij de productie van prosecco.
Afgelopen jaar hebben de prosecco-producenten te maken gehad met onvoorspelbare weersomstandigheden, zoals massale regen in de lente, hagelstormen en een zeer hete zomer. Al dit soort dingen schoppen de oogst in de war. Dit zou volgens onderzoek van iScience vooral bij de Italiaanse bubbelwijn een groot probleem aan het worden zijn. Het instabiele weer kan ervoor zorgen dat de Italiaanse wijn-druivenoogst met maar liefst 20 procent zal verminderen.
Tot de beroemdste wijngaarden behoren die van de Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene (“Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene” is UNESCO-werelderfgoed), de “Soave Traditional Vineyards” (een FAO Globally important Agricultural Heritage Systems-site), maar ook de Portugese Alto Douro-regio (UNESCO-cultuurlandschap; Portwijnproductiegebied) en de Spaanse Canarische Eilanden.
Dankzij klimaatverandering zien we naast extreme droogte ook steeds vaker extreme regenval. Dit laatste kan gebeuren in een periode waarin normaal gesproken weinig neerslag valt. Daardoor wordt het voor de wijnboeren steeds moeilijker om de druiven zo goed mogelijk op smaak te krijgen. Want hoe behoud je zuren in de druif, of zorg je ervoor dat er niet teveel suikers worden aangemaakt?
Steile landbouwlandschappen bestrijken een klein deel van het mondiale landbouwgebied, maar zijn in Italie en Portugal veel aanwezig. Deze gebieden zijn relevant voor hoogwaardige voedsel- en wijnproductie, geschiedenis en landschapswaarde. Op steile hellingen hebben eeuwen van inspanning en traditie een uniek cultureel erfgoed gecreëerd dat bewaard moet blijven. Hier wordt al generaties lang bijzondere traditionele lokale kennis over bodem- en waterbehoud, gecombineerd met agronomische praktijken (bijvoorbeeld het aanleggen van droge stenen muurterrassen) doorgegeven. Dergelijke landschappen zijn steeds kwetsbaarder en worden bedreigd.