Vanaf 2024 zijn er nieuwe regels voor wijn-etiketten

Er is steeds meer vraag naar transparantie over de ingrediƫnten in wijn. En terecht! Want het is natuurlijk bizar dat wijn (en sterke drank) geen ingrediƫnten hoeven te vermelden. Althans, tot voor kort, want vanaf december 2023 zijn er nieuwe regels voor de etiketten op wijn.

Daarvoor is een tijdje geleden een nieuwe Europese wetswijziging aangenomen. Eigenlijk zou deze in 2022 al ingaan, maar dat werd een jaar uitgesteld. Alle wijnbouwproducten die vanaf 8 december 2023 zijn geproduceerd en geƫtiketteerd, moeten nu aan deze nieuwe EU- etiketteringsvoorschriften voldoen. Belangrijkste is dat de energiewaarden op het etiket vermeld moeten worden, maar de exacte ingrediƫnten en voedingswaarden mogen via een QR-code gelinkt worden. Daarnaast moet de minimale houdbaarheidsdatum op het etiket staan, indien het gaat om wijnbouwproducten die een de-alcoholisatie behandeling hebben ondergaan en die minder dan 10% vol. alcohol bevatten.

Deze aanduidingen worden verplicht naast de nu al verplichte etiket-vermeldingen van:

  1. Alcoholgehalte
  2. Allergenen
  3. Inhoud
  4. Naam van de bottelaar
  5. Producent, importeur of verkoper
  6. Land van herkomst
  7. Lotnummer
  8. Als het om een kwaliteitswijn gaat: de appelatie, met het gebied van herkomst.

Het vermelden van energiewaarden en exacte ingrediƫnten lijkt ons een zeer positieve ontwikkeling. Het is immers goed als mensen zich meer bewust worden van het aantal calorieƫn die ze naar binnen werken, evenals de ingrediƫnten. Dit zal er hopelijk mede voor zorgen dat wijnproducenten hier meer bewust mee omgaan, aangezien ze transparant moeten zijn.

De nieuwe regels gaan over wijn die vanaf 8 december 2023 gebotteld is, dus het gaat waarschijnlijk nog even duren voordat je het gaat zien op alle etiketten.

Plaats een reactie