De ‘Winewizard’ is een gadget van de Britse uitvinder Michael Pritchard. Het luchtapparaat pompt microbelletjes zuurstof in de wijn en verbeterd daardoor niet alleen de smaak, maar zorgt ook voor minder hoofdpijn. Letterlijk tovenarij?
De Winewizard werkt door lucht in de wijn te pompen, wat het verouderingsproces versnelt. Het apparaat bootst het verouderingsproces in twee seconden na, door miljoenen microbellen in de wijn te pompen, vergelijkbaar met het effect van jarenlange zuurstofveroudering in een fles. Er wordt hiervoor een mengsel van lucht (78% stikstof en 21% zuurstof) gebruikt om de wijn te behandelen, waarbij de zuurstof wordt verminderd om de perfecte mix te bereiken.
Volgens een studie van het Plumpton College uit East Sussex, kan de Winewizard sommige wijnen effectief tot tien jaar verouderen met slechts een korte toepassing van de pomp. Dit proces verbetert de complexiteit van de wijn, accentueert fruitige en genuanceerde smaaknoten, en verzacht de tannines en zuren die wijn goedkoop kunnen laten smaken. Het kost je echter wel 100 euro.
Hoewel de Winewizard positieve beoordelingen heeft gekregen van sommeliers zoals Dmitri Perlutchi van de Gordon Ramsay Restaurants Group, die de transformatie van de wijn als “buitengewoon” beschreef, zijn er ook sceptische geluiden. Zo zei Will Lyons, een wijncolumnist voor de Sunday Times, dat hoewel de textuur en mondgevoel van de wijn enigszins verbeterden, het verschil marginaal was en het apparaat beter werkte op wijnen met veel tannines.
De Belgische ‘wijnspecialist’ Alain Bloeykens is ook geen fan. Het is niet duidelijk of hij het apparaat echt getest heeft, maar hij vind het klinklare onzin. Daarnaast claimt hij dat dit soort ‘wijnbeluchters’ al langer bestaan. Ze baseren zich op het proces van ‘micro-oxygenatie’ dat ook door diverse wijnboeren wordt toegepast. Sommige wijn kan in het begin nogal hard zijn. Naarmate de wijn veroudert, ‘opent’ de smaak zich als gevolg van de langzame opname van zuurstof: harde toetsen verzachten, de smaak wordt ronder en expressiever. Door al meteen in de wijnvaten en wijntanks op een gecontroleerde manier bepaalde hoeveelheden zuurstof toe te voegen, kan je dat natuurlijke proces een paar jaar versnellen. De Winewizard zorgt volgens hem dus niet voor een evolutie, maar veroorzaakt een soort schokeffect in de fles of het glas. “Je kunt de wijn beter beluchten door de fles een paar keer over te gieten in een karaf en vervolgens voor het drinken nog eens goed met je wijnglas te walsen.”
De studenten van Plumpton College zijn het uiteraard niet met hem eens. In een test met een Spaanse Ribera del Duero uit 2020 was er bijvoorbeeld een significante afname van de gecondenseerde tannines van 52,74 milligram per liter naar 47,47 milligram per liter. Dit zou het equivalent zijn van een vintage uit 2016, zo bleek uit het onderzoek.