In 2023 zijn in Nederland bijna 265 miljoen flessen wijn verkocht in supermarkten, dit zorgde voor een totale omzet van 1,1 miljard euro. Er werd wat minder wijn gedronken dan voorgaande jaren, maar wel voor een iets hogere prijs per fles.
Tja, dat kan ook bijna niet anders, met de almaar stijgende inflatiecijfers. Consumenten besteedden in 2023 gemiddeld €4,24 per fles in de supermarkt. Volgens marktonderzoeker Nielsen is de prijs van wijn in de supermarkt met 5,4% gestegen en kent daarmee de laagste prijsstijging binnen de gehele drankencategorie (bier, frisdrank, koffie, thee, etc).
De slijter heeft het beter voor elkaar, want in 2023 kochten consumenten daar een fles wijn voor gemiddeld €8,14. Dat is bijna het dubbele van de gemiddelde prijs bij de supermarkt.
Welke wijnen kopen we?
De populairste witte druif is chardonnay, maar pinot grigio is bezig met een flinke inhaalslag, zowel in de vakhandel als in de supermarkt. Ook verdejo en grüner veltliner doen het goed. De populairste rode druif in Nederland is nog altijd merlot, al groeit primitivo in aanhang.
Meer biologisch en alcoholvrij?
De Nederlander drinkt al jaren op rij minder wijn, maar kiest wel voor steeds betere kwaliteit. Door toegenomen bewustwording van de consument stijgt ook het aandeel alcoholvrije en biologische wijnen. Dat is op zich een goeie trend, al is de kwaliteit van alcoholvrij nog niet waar het wezen moet.
PS: alcoholvrij EN biologisch mag NIET meer..
Italië is het nieuwe Frankrijk?
In 2023 staat Italië op de tweede plaats in populariteit, vooral door de opkomst van Pinot Grigio, terwijl Frankrijk, nog steeds op de eerste plaats, een duidelijke afname ziet. Slechts 1 op de 5 verkochte flessen wijn in de supermarkt is nog maar van Franse oorsprong terwijl tientallen jaren geleden nog 1 op de 5 flessen wijn juist niét uit Frankrijk afkomstig was. Bij de slijterijen is Italië in volume nu al groter dan Frankrijk. De Fransen zijn er uiteraard NIET blij mee.