Op dit moment wordt er in een aantal (web)winkels in Nederland gedealcoholiseerde biologische wijn verkocht, vaak komt deze uit Spanje (bv Aldea) en Duitsland (bv Noa en Gustavshof). De Europese Commissie heeft echter aangegeven dat er in de wetgeving geen ruimte is om dit product biologisch te produceren.
Volgens de biologische verordening 2018/848, bijlage II, deel VI, is het namelijk NIET toegestaan om gedealcoholiseerde biologische wijn te produceren. Daarom wordt deze soort wijn in diverse Europese lidstaten momenteel van de markt gehaald, waarschijnlijk tot groot genoegen van Macron. In overleg met het ministerie van LNV is besloten om dit ook in Nederland te hanteren. Een overgangsperiode is niet gegeven, dus deze regeling geldt per direct.
Wat is vacuümdistillatie?
Gedealcoholiseerde wijn, ook wel alcoholvrije wijn genoemd, is een drank afkomstig van wijn, met een alcoholgehalte van minder dan 0,5%. De belangrijkste methoden die momenteel voor de dealcoholisatie van wijn worden gebruikt zijn vacuümdistillatie, spinning cone column en omgekeerde osmose. De belangrijkste is vacuümdistillatie, ook bekend als vacuüm verdamping, of vacuüm-kolomdistillatie. Hierbij wordt de druk verlaagd tot onder de atmosferische druk, waardoor het mogelijk is om vloeistoffen (wijn) bij een lagere temperatuur te destilleren. Zo kan alcohol bijvoorbeeld al op een temperatuur van 30 graden onttrokken worden, waardoor er zo min mogelijk smaak verloren gaat. Het kookpunt van alcohol ligt namelijk lager dan het merendeel van de andere componenten van de wijn en zal dus als eerste verdampen. Probleem is wel dat door de warmte de aromaās (negatief) worden beĆÆnvloedt, vandaar de de meeste alcoholvrije wijn nog niet zo goed smaakt.
Duitsland vraagt om uitzondering
Duitsland heeft altijd al voorop gelopen met biologische landbouw, het is dan ook geen verassing dat er aldaar veel alcoholvrije biologische wijn gemaakt en verkocht wordt. Daarom heeft het land bij de Europese Commissie een dossier ingediend waarbij gevraagd wordt om de productiemethode van ‘vacuüm destillatie’ toe te staan onder de biologische verordening. Mogelijk dat hiermee de Europese Commissie de productie van biologische gedealcoholiseerde wijn in de toekomst weer zal toestaan. De Europese Commissie zal hier uiteraard een uitspraak over doen, maar een tijdpad is niet bekend.