Nieuwe poging: Cabernet Franc uit de Loire

Cabernet Franc moet z’n plek nog veroveren in mijn fluweel beklede smaakkluisje. Heb je die dan? Jazeker. Daarin bewaar ik met zorg een smalle selectie lievelingswijnen, gemaakt van lievelingsdruiven. Fictief natuurlijk, in het koppie, maar toch.

Nee, wijnen van Cabernet Franc vallen me vooralsnog niet mee. Mijn weerbaarheid voor stroeve en gure smaken is ruim boven gemiddeld, maar uiteindelijk moet je een wijn wel willen drinken. Mijn ervaring tot dusver: 100% Cabernet Franc staat gelijk aan 60% smaakplezier. Maximaal.

Overigens heb ik het over Cabernet Franc uit de Loire. Het Frankrijkbrede wijngebied heeft al enige tijd m’n aandacht. Ik heb het aanbod nog nét niet helemaal doorgeproefd – ahum! – maar ik heb nu wel een lieveling te pakken: de Cabernet Franc 2010 van Château de la Roulerie uit de Anjou.

Deze bijna-biodynamische cab franc (het château is ‘in conversie’ van bio naar biodynamisch) laat een heel ander type wijn zien dan ik tot dusver heb geproefd: sappig, fris en toegankelijk.

Dat ruik je gelijk. De zomer is ineens dichterbij dan je denkt. De wijn geurt naar licht rood fruit: rode bessen en aardbeien. Daar veel van. Ook een zeep-achtige geur. Potpourri. Best wel geparfumeerd. Er zit een scherp, chemisch randje aan. Ook wat kaneel. Sinaasappelschil. Reepje biefstuk. De wijn wordt eigenlijk steeds complexer, maar de toegankelijkheid blijft.

In de mond is ie iets minder fruitig. Wat amandel proef ik. De smaak is lekker fris; open, sappig en zeker niet zwaar. De wijn eindigt ruw. Best wat grip. Daar is dan toch die portie ongekuiste regionale nukkigheid. Wat overigens weer wordt verzacht door de lekkere, blijvende afdronk, gevuld met kers en kaneel.

Cab franc niet thuis in dat fluwelen smaakkluisje? Deze van Château de la Roulerie is in ieder geval een flinke morele opsteker om de verkenningstocht in de Loire met enthousiasme voort te zetten.

Update: Mocht je niet overtuigd zijn, probeer dan eens deze biologische Maupiti van Terre de l’Élu. Ook Cabernet franc (40%), maar in een blend met Gamay (40%) en Grolleau (20%). En ook uit de Loire!

1 gedachte over “Nieuwe poging: Cabernet Franc uit de Loire”

  1. Met alle respect, maar onder de blauwe druiven is de Cabernet Franc echt de vergeten Koning. De meest machtige Franse wijnen danken hun naam en faam aan deze druif. Mij mag je wakker maken voor een goede Chinon, Bourgeuil oftewel een “Breton”. En vergeet niet dat deze druif in de Bordeaux een onderschatte rol speelt in alle grootse wijnen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie