Een studie van PAN Europe toont alarmerende niveaus van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-afbraakproduct, in Europese wijnen.
TFA is een persistente ‘forever chemical’ en hoopt zich op in het milieu en voedsel, met mogelijke risico’s voor de gezondheid. De studie van Pesticide Action Network (PAN) Europe onthult zorgwekkende niveaus van TFA in diverse Europese wijnen. In 49 geanalyseerde wijnen uit tien EU-landen bleek namelijk dat oude wijnen (voor 1988) geen TFA bevatten, terwijl recente wijnen (2021-2024) gemiddeld 121 microgram per liter hadden, met pieken tot 320 microgram. Dit is ongeveer 100 keer hoger dan de toch al hoge niveaus in oppervlakte- en drinkwater!
In de EU zijn 37 pesticiden goedgekeurd die PFAS bevatten, waarvan sommige afbreken tot TFA. Deze stoffen worden direct op gewassen gesproeid, waardoor TFA via de bodem en planten in voedsel, zoals druiven, terechtkomt. TFA werd aangetroffen in alle recente wijnen, zowel conventioneel als biologisch geproduceerd. Hoewel biologische wijnen gemiddeld lagere TFA-concentraties hadden, waren ze helaas niet vrij van verontreiniging.
PAN Europe roept op tot een verbod op PFAS-pesticiden, strengere regels voor F-gassen, betere monitoring en toepassing van het voorzorgsprincipe om verdere ophoping van TFA te stoppen.